Groot nieuws! Ik ben bezig met het maken van een nieuwe online cursus. Ja echt waar. Binnenkort kan je alles over fotografie en creativiteit van mij leren in mijn eigen online academy via Skillba. Dit is een Nederlands e-learning platform waar je je eigen academy kan opzetten. Ik ben enorm enthousiast over dit platform en wil jullie graag inspireren om ook een online academy te beginnen.
Hoe begin je zelf een online academy?
Wil jij ook net als mij een online academy starten? Begin met jezelf de volgende vragen te stellen:
- Wie is mijn doelgroep?
- Voor wie moet de online cursus bedoeld zijn?
- Welk probleem los ik op met mijn cursus?
Meestal zit je in je doelgroep: misschien was je ooit op hetzelfde punt als je doelgroep nu.
Vraag je dus af wat de wensen en dromen van je doelgroep zijn, maar ook hun angsten en zorgen. Ontdek hun vurigste wens en vooral het grootste knelpunt dat hen ervan weerhoudt deze wens te vervullen.

Dit is precies waar je met je product kunt beginnen. Je online cursus moet de sleutel zijn die je deelnemers van het probleem naar de oplossing leidt. Ze willen er dan ook voor betalen.
Een persoonlijk voorbeeld: Mijn eerste fotografie opdracht met Dario voerde ik uit in 2011 met geleende apparatuur. Dit was ook de eerste keer dat ik ooit een fotoshoot deed buiten school. Ik had toen oprecht stress, want je gaat een echte fotoshoot doen. In 2011 had ik echt heel erg graag een online cursus willen volgen over ‘Hoe leid ik een fotoshoot?’. Als jij dit al een paar keer hebt gedaan en je er veel tips over kan geven. Top, dan kan je al een cursus beginnen!
Bepaal het doel van de cursus
Nadat je de eerste belangrijke stap – het vinden van een onderwerp – hebt voltooid, moet je nu bedenken wat het concrete doel van je online cursus moet zijn en hoe je de problemen van je doelgroep kunt oplossen. Een online academy beginnen doe je niet alleen voor jezelf. Zo kun je de inhoud van de online cursus beter plannen en inspelen op de behoeften en wensen van je klanten. Vraag jezelf af wat je wilt dat je leerlingen bereiken nadat ze je online cursus hebben afgerond. Als je het cursus doel precies kunt definiëren, zal het voor jou gemakkelijker zijn om in de volgende stap de inhoud van je online cursus te bepalen.
Idealiter is het cursus doel meetbaar en concreet, zodat de deelnemer na afloop van de online cursus kan nagaan of hij of zij het heeft bereikt.

Het doel van je cursus kan bijvoorbeeld als volgt zijn: “Het doel van mijn online cursus is dat je zelfstandig een online cursus kunt maken op je Skillba platform en deze kunt koppelen aan een product, zodat je de cursus kunt verkopen aan geïnteresseerden uit je doelgroep.”
Hoe promoot je je online academy?
Als je al zeker weet dat je onderwerp of je productidee goed ontvangen zal worden door je doelgroep en ook succesvol zou kunnen zijn, kun je eerst een testproduct met een kleinere omvang. We noemen dit ook wel het beta testen van je online training. Je kan deze aanbieden als gratis freebie, zoals een gids of leidraad als PDF, een eBook of een webinar. Op basis van het aantal downloads of registraties kun je het potentieel of de belangstelling voor het onderwerp en de uitvoering ervan als product zien. Dit heb ik ook gedaan via mijn blog. Door gratis tips te geven over complexe onderwerpen zoals modelfotografie tips.
Ik ga hard aan de slag met mijn online academy! Binnenkort is die live! Stay tuned!